Danijela Ružičić | Blog – ekonomske teme

Ekonomska politika, analize, mišljenja i stavovi

Bruto nacionalni dohodak Srbije – kao narod imamo sve manje i manje

Bruto nacionalni dohodak je ekonomski pokazatelj i u Srbiji ga gotovo više niko ne pominje. Bruto nacionalni dohodak se dobija kada od bruto domaćeg proizvoda oduzmemo ono što su u Srbiji zaradili stranci i vlasnici stranog kapitala, a dodamo ono što su Srbi i naše kompanije zaradile u inostranstvu.

Bruto nacionalni dohodak (BND) ili Gross national income (GNI) je definisan kao bruto domaći proizvod, uvećan za neto primanja iz inostranstva, nadnice, plate i prihode od imovine, neto poreze i subvencije koje se primaju iz inostranstva. Neto nacionalni dohodak (NNI) jednak je BND umanjen za amortizaciju. Plate i dnevnice iz inostranstva su one koje zarađuju stanovnici koji u suštini žive na ekonomskoj teritoriji, ali rade u inostranstvu ili za ljude koji žive i rade u inostranstvu samo u kratkom periodu (sezonski radnici). Turisti i drugi radnici – migranti koji žive u inostranstvu dvanaest meseci ili duže smatraju se rezidentima zemlje u kojoj rade. Takvi radnici mogu poslati deo zarade rođacima kod kuće, ali se ove doznake tretiraju kao transferi između domaćinstava rezidentnih i nerezidentnih domaćinstava i evidentiraju se u nacionalnom raspoloživom dohotku, ali ne iu nacionalnom dohotku. Prihodi od imovine u inostranstvu uključuju kamate, dividende i sve ili deo zadržane dobiti stranih preduzeća koja su u potpunosti ili delimično u vlasništvu rezidenata (i obrnuto). Ovaj indikator se meri u dolarima po glavi stanovnika i milionima USD po tekućim cenama.

Razlika između bruto nacionalnog dohotka i bruto domaćeg proizvoda

Suštinska razlika između ova dva bitna ekonomska pokazatelja jeste da Bruto nacionalni dohodak meri sve prihode stanovnika i preduzeća u zemlji, bez obzira na to gde se proizvodi. Bruto domaći proizvod meri prihode svakoga unutar granica zemlje, bez obzira na to ko ga proizvodi. Drugim rečima, bruto domaći proizvod meri proizvodnju, dok Bruto nacionalni dohodak meri prihode. Bruto nacionalni dohodak je jednak Bruto domaćem proizvodu plus zarade i prihodi od imovine stanovnika zemlje zarađeni u inostranstvu. Takođe, uključuje i neto poreze i subvencije koje se dobijaju iz inostranstva.

Bruto nacionalni dohodak meri ostvareni prihod, uključujući prihode od investicija, koji se vraćaju u zemlju. Bruto nacionalni dohodak uključuje prihode od svih sredstava u vlasništvu rezidenata. Čak uključuje i zaradu koja se ne vraća u zemlju. Zatim se izostavljaju zarade svih stranaca koji žive u zemlji, čak i ako ih troše unutar zemlje.

Bruto nacionalni dohodak Srbije – realni podaci prema bazi podataka Svetske banke, izvor: klikni ovde)

Bruto nacionalni dohodak (po godinama) u bilionima USD
2008. 47,904
2009. 41,928
2010. 38,568
2011. 45,413
2012. 39,336
2013. 43,638
2014. 42,422
2015. 35,327
2016. 36,059
2017. 38,549

 

U 2017. godini imamo jako loš rezultat (podatak za prošlu godinu još uvek nije dostupan) posmatrano sa aspekta ovog pokazatelja.

Bruto nacionalnih dohotak je još samo jedan od poražavajućih pokazatelja koji se skrivaju od javnosti. A koji je razlog zašto se krije od javnosti, možda možemo pronaći u prikazanoj tabeli, gde srpski bruto nacionalni dohodak nije dostigao nivo od onog u 2008. godini!

Zaključak je da kao narod imamo sve manje i manje. A ukoliko i dalje budemo imali ekonomski model koji se zasniva na uvozu, a ne na proizvodnji uskoro kao narod nećemo imati ništa.

U sledećem tekstu, napravićemo uporednu analizu sa zemljama regiona.

 

Autor: Danijela Ružičić, nezavisni ekonomski analitičar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno kopiranje!