Danijela Ružičić | Blog – ekonomske teme

Ekonomska politika, analize, mišljenja i stavovi

Preduslov za uspešnu ekonomiju: reorganizacija i racionalizacija države

Iz svake etape kroz koje je naše društvo prolazilo, nasleđeno je ponešto negativno. Iz prve etape nasleđena je birokratska inertnost, kult nerada, recidivi komunističke ideologije i heterogeni koncept državnog uređenja. Iz druge etape nasleđena je korupcija, siromaštvo i opšte beznađe, a iz ove zadnje politički i svaki drugo kriminal, uništenje privrednih, kulturnih i svih ostalih resursa, uništenje vojske, devastacija državnog suvereniteta, politička neodgovornost, vazalstvo, uvođenje Srbije u kolonijalni odnos i dužničko ropstvo, siromaštvo građana.

Stoga se može konstatovati da su u ovoj poslednjoj etapi učinjeni neopisivi ekonomski zločini. Sve ovo upućuje na imperativ, da se mora hitno izvršiti rekonstrukcija i reorganizacija države, odnosno svih državnih institucija zbog optimalizacije državnog aparata i povećanja stručnosti, zatim zbog povećanja odgovornosti i efikasnosti, a sve zarad napretka i satisfakcije građana Srbije, odnosno zarad opstanka Srbije i njenih građana.

U stvaranju osnovnih preduslova za ekonomski rast i razvoj na prvom je mestu je navedena reorganizacija i racionalizacija države i državnih institucija, otklanjanje negativnih pojava, stručno ekipinje državnih institucija sa meritokratijom, sprečavanje rasipanja sredstava te reafirmacija države i jačanje njene uloge i značaja.

Ne mogu se praviti reforme u ekonomiji ako se na prvom mestu ne napravi reforma i reorganizacija države. Ne postoje ekonomski programi koji se mogu uspešno sprovesti – u cilju ekonomskog rasta i razvoja i poboljšanja standarda građana – i koji će dati pozitivne efekte, sve dok se ne otklone osnovne prepreke u državi: birokratska inertnost i neefikasnost institucija, recidivi komunističke ideologije, neznanje i neodgovornost, korupcija i kriminal u vrhu institucija vlasti i dok se ne zaustavi partokratsko kadroviranje i ne spreči nepotrebno rasipanje sredstava poreskih obaveznika.

Takođe, neophodno je hitno otpuštanje tuđih ,,savetnika” iz svih državnih institucija, zatim ukidanje raznoraznih agencija koje nisu u funkciji države te uspostavljanje kontrole nad nevladinim organizacijama i preuzimanje sudbine u svije ruke bez bilo kojih spoljnjih uticaja.

Potrebna nam je funkcionalna državna organizacija bez autonomnih separatističkih politika koje razdiru jedinstvo srpske države i njenih građana. Zato je potrebno dovesti meritokratiju, odnosno najelitniji deo društva koje Srbija ima, da kreira državnu politiku i da vodi državne resore, a ne nekompententni eksponenti stranačkih nagodbi. Takva meritokratija treba imati potpunu moralnu i materijalnu satisfakciju tako da ne treba razmišljati o dodatnim izvorima egzistencije. Samo u takvim uslovima se može u potpunosti posvetiti poslu i državnim interesima.

Dakle, jednostavno rečeno potrebno je provesti korenite i revolucionarne promene u državi i kontinuirano raditi na organizovanju te poboljšanju funkcionalnosti i efikasnosti državnih institucija, a ne igrati se nad sudbinom Srbije.

Takođe, da bi se stvarala efikasna i pravedna država, neophodno je procesuirati sve političare i ,,kvazi privrednike” koji su posle 2000. godine naneli Srbiji i njenim građanima nesagledive ekonomske zločine i oduzeti im nezakonito stečenu imovinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno kopiranje!