Danijela Ružičić | Blog – ekonomske teme

Ekonomska politika, analize, mišljenja i stavovi

Realna zaduženost Srbije i neto investiciona međunarodna pozicija države

Realna zaduženost jedne ekonomije meri se pokazateljom koji se naziva neto investiciona međunarodna pozicija države. U dva prethodna teksta, analizirali smo zaduženost Srbije, a ovim pokazateljom samo upotpunjujemo te analize (tekstove o zaduženosti Srbije možete pročitati na ovom linku).

Kako bismo bolje razumeli međunarodnu finansijsku poziciju zemlje koristićemo jedan pokazatelj koji se slabo pominje u javnosti, a to je neto investiciona međunarodna pozicija. Neto investiciona međunarodna pozicija je pokazatelj koji se dobija iz platnog bilansa zemlje. Spoljnotrgovinski deficit zemlje, tj. višak uvoza nad izvozom mora biti pokriven uvozom finansijskog kapitala.

Neto investiciona međunarodna pozicija zemlje uključuje podatke o ulaganjima u određenu zemlju, ali i ulaganja iz te zemlje u druge zemlje. Kako bismo bolje razumeli, ovaj pokazatelj možemo ga definisati i kao kumulativ (zbir) svih vrsta ulaganja iz platnog bilansa – direktnih stranih investicija, portfolio investicija i ostalih. Ako zemlja ostvaruje deficit tekućeg računa, to će dovesti do negativne i neto međunarodne pozicije zemlje.

Ako zemlja manje ulaže u druge zemlje, a prima više ulaganja onda je neto dužnik i obrnuto. Ukoliko zemlja više ulaže u druge zemlje, nego što prima ulaganja, onda je neto kreditor. Ovaj pokazatelj je značajan jer nam pokazuje koliko je zemlja osetljiva na moguće eksterne promene.

Prvo, ako je zemlja neto dužnik, to znači da je mnogo zavisna od stranog kapitala i da je osetljiva na eventualno povlačenje stranog kapitala.

Drugo, negativni pokazatelj ukazuje da zemlja mnogo zavisi od promena kamata na međunarodnom finansijskom tržištu i da bi u takvoj situaciji bilo dovedeno u pitanje da li bi mogla uredno izmirivati svoje obaveze. Ovaj pokazatelj značajan je i sa aspekta monterne politike jedne zemlje, posebno sa aspekta održavanja deviznog kursa.

Struktura pozicija koje uključuju neto međunarodnu investicionu poziciju zemlje je presudna. Ako je saldo ovog pokazatelja negativan, to ukazuje na veliki priliv finansijskog kapitala. Finansijski kapital može biti vlasniške, a može biti i dužničke prirode i to je od suštinske važnosti.

Kakva je neto međunarodna investiciona pozicija Srbije?

Neto međunarodna investiciona pozicija Srbije negativna je tokom posmatranog perioda i pogoršava se od 2013. do septembra 2018. godine.

U sledećoj tabeli i grafikonu (analiza urađena na osnovu izveštaja NBS i javnog izveštaja o neto međunarodnoj investicionoj poziciji Srbije koju možete pronaći na sajtu NBS-a) , možemo videti kako se tokom godina pogoršava međunarodna investiciona pozicija države. Zbog toga u javnosti i nećemo čuti ništa o ovom pokazatelju, jer svi njihovi hvalospevovi o ekonomskom čudu bi istog momenta padi u vodu.

 

Neto međunarodna investiciona pozicija Srbije (NIIP – engleski net international investment position) je negativna i ovaj pokazatelj je izuzetno visok i iznosi -97.5 procenata BDP-a na kraju 2017. godine, a na kraju 2018. godine -93 procenata BDP-a.

Prosek regiona sa aspekta ovog pokazatelja je -55 procenata BDP-a. Jednostavno rečeno, ovo znači da je Srbija upala u dužničko ropstvo kako se to u javnosti vrlo retko može čuti. Ovo takođe znači da negde oko 5% novostvorene vrednosti Srbije odlazi u inostranstvo. A pošto je novostvoreno vrednost Srbije nula i negativna, to znači da oko 5% supstance odlazi u inostranstvo. Još 4-5 godina može ovako, a onda da svima bude jasno da je Srbija učinila ekonomsko samoubistvo.

U narednom periodu kada budu dostupni podaci za celu 2018. godinu, uradićemo detaljnu analizu.

 

2 comments on “Realna zaduženost Srbije i neto investiciona međunarodna pozicija države

 1. Da li možete da uradite analizu tako da prikažete strane investicije po vrstama, reinvestiranu dobit i sl. I da objasnite značaj aktive i pasive. Kada će okvirno biti dostupni podaci za celu 2018. godinu?

  1. Poštovani Marko,

   Detaljna analiza MIP-a, odnosno međunarodne investicione pozicije države (neto) podrazumeva sve to što ste naveli.
   Podaci za 2018. godinu prema kalendaru NBS-a, treba da budu objavljeni 29. marta.

   Hvala Vam na pitanjima i komentaru,

   Danijela Ružičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Zabranjeno kopiranje!